Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vetenskap, teknik

Äppelträdet som färdats i rymden, av sorten Newton Wonder. Foto: Malmö stad.

Äppelträd från rymden planterat vid Malmö museum

Ett äppelträd som färdats i rymden har planterats i kommendantträdgården vid Malmö museum. Trädet har tilldelats museet genom det nationella samarbetet European Space Education Resource Office (ESERO) Sverige, där Malmö museum ingår tillsammans med flera svenska science centers inom Wisdome-projektet.

Ny vd för Minc - Malmös ledande innovationshub

Ny vd för Minc - Malmös ledande innovationshub

Styrelsen för Malmö stads helägda innovationsbolag Minc har utsett Tomas de Souza till ny vd. Med lång och gedigen erfarenhet inom affärsutveckling, innovation och ledarskap får han nu uppdraget att leda Mincs fortsatta resa som en central aktör för innovation och hållbar tillväxt i regionen.

Fortsatt högt deltagande i årets Söka skola

Fortsatt högt deltagande i årets Söka skola


Idag, onsdag, får alla som har sökt skola inför höstterminen 2025 i Malmö besked om vilken skola de har fått plats på. Antalet som har deltagit i Söka skola är fortsatt högt och den absoluta majoriteten får sitt förstahandsval.
Söka skola vänder sig till alla elever som ska börja förskoleklass och de elever som ska börja årskurs 7 och går på en skola utan högstadium. I år bjöds 6009 ele

Yrkeslärare med elever på fordon- och transportprogrammet på Agnesfrids gymnasium. Foto: Freddy Billqvist

Ny satsning ska öka andelen behöriga lärare inom Malmös kommunala yrkesutbildningar

I Malmö stad satsar vi på yrkesutbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden och antalet elever på våra program fortsätter att öka. För att säkra en långsiktig kompetensförsörjning av utbildade lärare, och för att möta kommande pensionsavgångar, sjösätter vi en ny satsning för kompetensutveckling och hoppas samtidigt locka nya medarbetare med stor branschkunskap till vår verksamhet.

Starkare stöd och mer resurser till Malmös skolor under 2025

Starkare stöd och mer resurser till Malmös skolor under 2025

Grundskolenämnden har idag antagit sin budget för 2025 vilken omfattar över 6 miljarder kronor inklusive statsbidrag. Nämnden ansvarar för utbildningen av cirka 41 000 barn och elever i Malmö, varav cirka 35 000 går i kommunala skolor. Uppdraget är att säkerställa skolplatser, kompetent personal och stimulerande lärmiljöer som ger varje elev goda möjligheter att lyckas.

Vision för kanalen

Så ska kanalen bli redo för bad

Kanalen i Malmö är redan i dag en fantastisk tillgång för Malmöborna och staden, men ska i framtiden även bli en plats för bad. Nu tas fler steg för att göra visionen om en mer tillgänglig kanal till verklighet.

Mellanbäcks förskola i Malmö är en av fem nominerade förskolor i hela Sverige.

Malmö kan ta hem pris för Årets Hållbara förskola

Av 1200 förskolor är Malmö förskolan en av fem i Sverige som är uttagna för att tävla om Årets Hållbara förskola.
"Genom arbete med odling, nedskräpning och naturens kretslopp, har förskolan väckt barnens intresse för miljöfrågor och främjat ett hållbart tänkande redan i tidig ålder."
Så lyder delar av nomineringen till Mellanbäcks förskola från Johanna Ragnaz som är VD på Håll Sverige Ren

Malmö Citadellsgymnasium

Stort söktryck till Malmö stads kommunala gymnasieskolor

Höstens antagningsstatistik visar att allt fler unga som går gymnasiet i Malmö väljer att göra det på en kommunal gymnasieskola. Det betyder att stadens kommunala gymnasieskolor är attraktiva med ett spännande utbildningsutbud, bra praktikmöjligheter och hög behörighet bland personalen. Samtidigt har det gjorts satsningar på elevhälsan och skolbibliotek.

Visionsbild: Amiralsstadens första etapp, "Hydrodromen", en nedsänkt park med dagvattenhantering. Visionsbild: Radar Arkitektur & Planering

Skyfallet Arvid - tio år av lärdom och åtgärder

Den 31 augusti 2014 drabbades Malmö av skyfallet Arvid, då motsvarande två månaders regn föll under sex timmar och orsakade omfattande översvämningar. Tio år senare har Malmö stad och VA SYD genomfört flera åtgärder för att minska risken vid framtida skyfall, inklusive skyfallsanpassade parker, ombyggnationer av ledningsnätet och informationskampanjer för fastighetsägare.

Lokalt rådslag ger Malmöbor möjlighet att påverka klimatarbetet

Lokalt rådslag ger Malmöbor möjlighet att påverka klimatarbetet

Nu öppnar ansökan till Malmös första klimatrådslag. Den 12-13 oktober samlas cirka 40 deltagare för att ta fram idéer och förslag som kan snabba på klimatomställningen i Malmö. Förslagen kommer därefter lämnas över till Malmö stads miljönämnd. Alla som bor i Malmö och har fyllt 16 år kan ansöka om att vara med. Inga förkunskaper eller särskilda meriter krävs. Anmälan stänger den 30 augusti.

Malmöfestivalen 2024 har certifierats som ett Hållbart Evenemang genom Greentime.

Malmöfestivalen 2024 har certifierats som ett Hållbart Evenemang genom Greentime

Malmöfestivalen 2024 har certifierats som ett Hållbart Evenemang genom Greentime. Det är en modern kvalitetsstämpel som sträcker sig över alla delar av hållbarhetsområdet. Genom att få certifieringen har Malmöfestivalen bevisat att vi tar ett helhetsgrepp på hållbarhet, där de miljömässiga, sociala och ekonomiska dimensionerna måste samverka för att riktig hållbarhet ska uppnås.

Gröna torg ett uppskattat initiativ – satsningen blir permanent

Gröna torg ett uppskattat initiativ – satsningen blir permanent

Nobeltorget och Masttorget har sedan förra sommaren haft temporär grönska i form av träd, buskar och perenner i planteringsurnor och kärl. En utvärdering visar att det har varit väldigt uppskattat bland boende och verksamheter i närheten och nu är planen att göra de gröna inslagen permanenta.

Malmö stad ska möta behovet av fler studentbostäder

Malmö stad ska möta behovet av fler studentbostäder

MKB ska ta fram en strategi för hur man planerar att möta studentbostadsbehovet i Malmö, olika typer av boendekoncept ska prövas och när kommunala verksamheter flyttar ska Malmö stad överväga möjligheten att göra om lokalerna till studentbostäder. Det är några av verktygen som Malmö stad ska använda för att möta behovet av fler studentbostäder i staden.

Katrin Stjernfeldt Jammeh blir president för det globala hållbarhetsnätverket ICLEI

Katrin Stjernfeldt Jammeh blir president för det globala hållbarhetsnätverket ICLEI

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, har valts till president för ICLEI – ett globalt hållbarhetsnätverk av 2500 städer och regioner. Hon är den första skandinaviska ordföranden någonsin. Malmö stad deltar på ICLEI:s världskongress i São Paulo, Brasilien, mellan 18–21 juni 2024.

Luftkvaliteten i Malmö blir ständigt bättre

Luftkvaliteten i Malmö blir ständigt bättre

Den årliga mätningen av Malmös luftkvalitet visar att den hela tiden blir bättre. Alla uppmätta luftföroreningar under 2023 är lägre än miljökvalitetsnormen, vilket har varit det normala i snart 10 år. På sikt närmar sig luftkvaliteten i Malmö även WHO:s strängare riktvärden.

Upplev Styrmansbron ta form den sista helgen i april när 1150 kubikmeter rödfärgad betong gjuts. Foto:  Björn Forsberg

Styrmansbron gjuts med röd betong

Upplev Styrmansbron ta form den sista helgen i april när 1150 kubikmeter rödfärgad betong gjuts för att skapa gång-, cykel- och körbanor mellan centrala Malmö och Varvsstaden. Denna bro är en central del av den nya stadsdelen och designad för både funktion och estetik. Malmö stad och PEAB finns på plats för frågor lördag den 27 april kl. 11:00 - 12:00.

Satsningar på klimat- och miljöfrågor

Satsningar på klimat- och miljöfrågor

I Malmö stads budget för 2024 beslutades det att göra en extra satsning på strategiska klimat- och miljöfrågor. Satsningen är på totalt 10 miljoner kronor och kommunstyrelsen har beslutat om fördelning mellan stadens olika tekniska nämnder och kommunstyrelsen

Visa mer