Pressmeddelande -
Starkare stöd och mer resurser till Malmös skolor under 2025
Grundskolenämnden har idag antagit sin budget för 2025 vilken omfattar över 6 miljarder kronor inklusive statsbidrag. Nämnden ansvarar för utbildningen av cirka 41 000 barn och elever i Malmö, varav cirka 35 000 går i kommunala skolor. Uppdraget är att säkerställa skolplatser, kompetent personal och stimulerande lärmiljöer som ger varje elev goda möjligheter att lyckas.
Nämnden fortsätter att höja elevpengen i budgeten för 2025. Detta ger skolorna bättre möjligheter att anställa fler behöriga lärare, speciallärare och annan personal, förbättra lärmiljöerna och säkerställa att resurserna når ut till eleverna. 2025 höjs elevpengen med 2 procentenheter mer än skolornas kostnadsökningar. En central prioritering är elevhälsan och arbetet för att rekrytera fler psykologer och kuratorer. Detta är avgörande för att skapa trygga och inkluderande skolmiljöer där alla elever kan utvecklas.
Samtidigt står Malmö inför en demografisk utmaning med färre barn i grundskoleåldern, vilket kräver nya strategiska beslut för lokalplanering och ökad flexibilitet i skolornas lokalutnyttjande för att hålla lokalkostnaderna under kontroll. Insatser görs också för att kompensera skolor som förlorar elever men fortsatt har behov av extra resurser.
Budgeten skapar bättre förutsättningar för att höja kompetensen hos skolans personal och stärka kvaliteten i undervisningen. Fler speciallärare kan anställas och elevassistenter erbjuds utbildning för att stärka sin kompetens kring NPF-diagnoser och funktionsvariationer. Modersmålslärare får riktad kompetensutveckling för att höja kvaliteten i modersmålsundervisningen. Dessutom utökas den framgångsrika modellen "Trygga barnet," som använts i förskolan, till fler skolor.
Hållbarhet och värdegrund är centrala delar i budgeten för 2025. Med stöd från den kommuncentrala klimatpotten kan skolor genomföra projekt som gröna skolgårdar och trädplanteringar, där samarbetet med miljöförvaltningen bidrar till att sprida inspiration och goda exempel. Samtidigt intensifieras värdegrundsarbetet med riktade insatser mot islamofobi och antimuslimsk rasism, antisemitism och hedersnormer, vilket stärker tryggheten och likvärdigheten för Malmös elever.
– Vi stärker elevpengen och ser till att resurserna går dit de gör mest nytta – direkt till undervisningen och elevernas lärande. Med denna budget ger vi skolorna bättre förutsättningar att anställa fler behöriga lärare och skapa stimulerande lärmiljöer där varje elev får möjlighet att utvecklas och nå sin fulla potential, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden.
– 2025 fortsätter vi att sätta pengarna i klassrummen där de gör mest nytta. Årets budget innebär rejäla satsningar som skolorna kan använda till att anställa personal med rätt utbildning, förbättra elevhälsan och stärka samverkan med socialtjänsten kring barn i risk. Det kommer att göra stor skillnad för elever i hela Malmö, säger Mubarik Abdirahman (S), vice ordförande i grundskolenämnden.
– Det här är en budget för kunskapsutveckling, hållbarhet och lika rättigheter. Jag är stolt över att vi med de här satsningarna ser till att skapa bättre möjligheter för alla Malmös barn att stärkas i sin språkutveckling, växa som individer och få det stöd de behöver av en skola och elevhälsa som är närvarande för dem, säger Malte Tängmark Roos (MP), ledamot i grundskolenämnden.
Kontaktpersoner
Sara Wettergren nås på 0709-59 17 16
Mubarik Abdirahman nås via Åsa Waldemarsson, pressekreterare (S), 0708-36 40 16
Malte Tängmark Roos nås via Andreas Larsson, pressekreterare (MP), 0738-56 75 20
(Ärende 2)