Gå direkt till innehåll

Ämnen: Växthuseffekten

Så ska Malmö skyddas när havsnivåerna stiger

Så ska Malmö skyddas när havsnivåerna stiger

Klimatkrisen innebär stigande havsvattennivåer som kommer att påverka Malmö under lång tid framöver. Därför har Malmö stad tagit fram en strategi för kustskydd med en tidshorisont på 100 år. Samtidigt gör skyddsåtgärderna att kusten blir mer tillgänglig och grön för Malmöborna.

Illustration: Normaimages

Många vill bygga klimatsmart i Hyllie

Ansökningstiden för markanvisningen för området öster om nya Hyllievångsparken har nyligen gått ut och intresset från byggaktörerna har varit stor. Området är unikt då det ställs speciella krav både när det gäller klimatfokus och arkitektur. -Vi är glada över att så många har förståelse för vad vi önskar med detta område och vill vara med och ta Hyllies klimatarbete till nästa nivå. Det är flera

White guide Junior prisar Möllevångsskolan i Malmö för arbetet med klimatsmart mat, där de lyckas "vända elevers skepsis till succé"

Eleverna på Möllevångsskolan har landets klimatsmartaste skolmat

Möllevångsskolan i Malmö får White guide juniors pris Årets klimatkök 2022: "För att ni med små, smarta medel jobbar för att göra den klimatkloka, växtbaserade maten till det självklara valet för eleverna, och vänder deras skepsis till succé."

Foto Lars Bendroth

Grönare Möllans nya träd magasinerar vatten från taken

Just nu planteras många av de gatuträd som inte bara gör Möllan grönare utan även hjälper till vid skyfall. 35 stycken av gatuträden som planeras på Möllevången kommer att stå i så stora växtbäddar att de kan ta emot och magasinera extra vatten. Ett träd får 30 kubikmeter skelettjord och av det är en tredjedel hålrum där vatten kan samlas vid skyfall och risken för översvämningar minskar.

Nu blir Möllevången grönare. 150 nya träd planteras.

Möllevången blir grönare

Nu ska vi göra Möllevången grönare genom att plantera träd längs vissa gator, på torgplats och i parker. Möllevången är ett av de områden i Malmö som har minst antal träd eller lägst krontäckning som är ett mått man använder. Arbetet med planteringarna av de cirka 150 träden av många olika sorter börjar nu i augusti-september.

Vi uppmärksammar träden i staden och sprider kunskap om den stora nyttan de gör.

Träd är viktiga!

​Nu vill vi uppmärksamma träden i staden och sprida kunskap om den stora nyttan träden gör för oss. Därför har vi hängt upp tillfälliga skyltar på 15 träd runt om i staden. Här finns klart och tydligt redovisat i siffror vilken nytta just det här trädet gör. #TreeTags är ett internationellt initiativ som tagits fram för att på ett tydligt sätt visa trädens värden.

Hästkastanjer på Södra Promenaden. Foto Lars Bendroth

Nya träd på Södra Promenaden

I Malmö pågår vårens trädplanteringar för fullt. Runt om i staden sätts det nya träd. En trädrad som kompletteras är den längs kanalen vid Södra Promenaden. Här har det sedan början på 1900-talet stått hästkastanjer. Tyvärr sprids sedan några år en sjukdom som angriper just hästkastanjer och som på sikt tar död på dem. Därför ersätter vi inte längre med hästkastanj utan väljer andra träd.

Forskningsprojekt kan rädda gatuträd och binda koldioxid

Forskningsprojekt kan rädda gatuträd och binda koldioxid

​Ett kostnadseffektivt och rationellt sätt att rädda eller liva upp äldre träd i hårdgjord stadsmiljö var vad utvecklare på Malmö stad sökte efter. Kanske finns svaret i att, med tryckluft, skjuta ner biokol i marken runt äldre träd som en gång planterats utan bra förutsättningar för att växa och bli gammalt.

Berguven i Limhamns kalkbrott. Foto Lars Bendroth

Naturnytt från Limhamns kalkbrott

I det stadsnära naturreservatet Limhamns kalkbrott har det hänt mycket i år. Misteln är död, pilgrimsfalken har gjort ett häckningsförsök, kritsugan kom tillbaka efter 70 år. Gulörten hittades för första gången i Norden och berguven både försvann och kom tillbaka.

Internationell slutkonferens om grön infrastruktur hålls i Malmö

Internationell slutkonferens om grön infrastruktur hålls i Malmö

Malmö ska stå värd för slutkonferensen “Urban Green Infrastructure for Sustainable Cities” i september 2017. Det beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen och avsätter 500 000 kronor för ändamålet. Grön infrastruktur är en viktig del i Malmös arbete för biologisk mångfald, ekosystemtjänster och anpassning till klimatförändringar.