Gå direkt till innehåll

Ämnen: Naturvetenskap

Vi uppmärksammar träden i staden och sprider kunskap om den stora nyttan de gör.

Träd är viktiga!

​Nu vill vi uppmärksamma träden i staden och sprida kunskap om den stora nyttan träden gör för oss. Därför har vi hängt upp tillfälliga skyltar på 15 träd runt om i staden. Här finns klart och tydligt redovisat i siffror vilken nytta just det här trädet gör. #TreeTags är ett internationellt initiativ som tagits fram för att på ett tydligt sätt visa trädens värden.

Vi förvandlar asfalt till äng

Vi förvandlar asfalt till äng

Pressen hälsas välkommen till Skeppsbrokajen imorgon, tisdag den 2 juni klockan 15.00, då den tillfälliga ängen anläggs. Vi gör försök med att tillfälligt förvandla en asfaltsyta till en blomstrande äng som kan gynna den biologiska mångfalden och våra vilda pollinatörer i staden. Vi gör det genom att använda återvunnet material och biokol som kan bidra till att minska klimatpåverkan.

Forskningsprojekt kan rädda gatuträd och binda koldioxid

Forskningsprojekt kan rädda gatuträd och binda koldioxid

​Ett kostnadseffektivt och rationellt sätt att rädda eller liva upp äldre träd i hårdgjord stadsmiljö var vad utvecklare på Malmö stad sökte efter. Kanske finns svaret i att, med tryckluft, skjuta ner biokol i marken runt äldre träd som en gång planterats utan bra förutsättningar för att växa och bli gammalt.

Foto Linus Morales

Material från dinosauriernas tid undersöks i Limhamns kalkbrott

Nu blir Limhamns kalkbrott plats för ett forskningsprojekt. Materialet som ska undersökas är från gränsen mellan de geologiska tidsperioderna krita och paleogen, vilket ger ett unikt tillfälle att undersöka hur södra Sverige påverkades av asteroidnedslaget som satte punkt för dinosauriernas tidsålder. Under onsdag och torsdag, 21–22 mars, kommer en 60 meter lång borrkärna med material tas upp.

Livsviktiga vänner Illustration Maria N. Fidler, Ritverk

Kolla in naturen – människans bästa vän

Nu finns en utställning i Stadshusets foajé om allt det naturen ger oss, även naturen i stan. Utställning om ekosystemtjänster och biologisk mångfald är i stadshusets foajé under hela mars. På onsdagarna klockan 9.30 -12.00 finns vi på plats för att svara på frågor om naturen och om havet. Nederst finns vem som bemannar utställningen.

Berguven i Limhamns kalkbrott. Foto Lars Bendroth

Naturnytt från Limhamns kalkbrott

I det stadsnära naturreservatet Limhamns kalkbrott har det hänt mycket i år. Misteln är död, pilgrimsfalken har gjort ett häckningsförsök, kritsugan kom tillbaka efter 70 år. Gulörten hittades för första gången i Norden och berguven både försvann och kom tillbaka.

Skånekrokodilen, Thoracosaurus,  levde för många miljoner år sedan i Limhamns kalkbrott. Illustration  © James Kuether

Skolklasser först ut i jakten på fossil i Limhamns kalkbrott

I helgen är det temadagar om Limhamns kalkbrotts geologi. Arrangemanget heter Sten & Fossil men redan på fredag den 6 oktober blir det premiär då några 3or från olika skolor i Malmö kommer på besök. Pressen hälsas välkommen till eventområdet vid Limhamns kalkbrott klockan 10.00-11.00 på fredag 6 oktober.

Ny spindelart hittad i Malmö

Ny spindelart hittad i Malmö

En för Sverige helt ny spindelart har upptäckts på Västkustvägen i Malmö. Det är spindeln Zodarion rubidum som för första gången påträffats i vårt land.

Kunskapskalaset!

Kunskapskalaset!

Fri entré, massor av aktiviteter för stor som liten, föredrag och arrangemang med hållbarhet i fokus samt invigning av basutställningen Vår natur! Så vill Malmö Museer med ett ”Kunskapskalas” den 25–28 juni fira lanseringen av Science Center Malmö tillsammans med malmöborna.

Amphibia – att leva på hoppet

Amphibia – att leva på hoppet

Den 6 juni öppnar fotoutställningen "Amphibia – att leva på hoppet" på Slottsholmen, Malmö Museer. I sex års tid har naturfotografen Magnus Lundgren följt skånska grodor och paddor på land och i vatten.

Malmöelever tävlar i biologi på Bali

Malmöelever tävlar i biologi på Bali

Tre av fyra gymnasieelever som ska representera Sverige i den Internationella biologiolympiaden på Bali i juli kommer från Malmö Borgarskola.

Nobelföreläsning på mellanstadienivå

Hur förklarar man begrepp som kvasikristaller och supernovor för en tioåring? Den frågan har några elever på naturvetenskapsprogrammet på Malmö borgarskola brottats med och resultatet presenteras i form av en show för barn på Rosengårds skolor den 5 december.

Vild mistel upptäckt i Malmö.

På kanten av Limhamns kalkbrott har trädparasiten misteln upptäckts av en uppmärksam fotograf. Senast en mistel, som spridits på naturlig väg, noterats i Skåne var i mitten av 1700-talet i Kristianstad. För visning och mer information finns ekolog Mats Wirén på plats vid Limhamnskalkbrott idag klockan 11.00. Limhamns kalkbrott, Kalkbrottsvägen 114 mitt emot Hammarspark.

Nobelpris på dagisnivå

Hur förklarar man den palladiumkatalyserade korskopplingen för en femåring? Det får klass NV2B på Malmö Borgarskola fundera ut innan Nobeldagen.

Elever tog brons i fysiktävling

Svenska landslaget i fysik, med elever från Malmö Borgarskola och Katedralskolan i Lund, tog även i år hem en hedersvärd bronsmedalj i Fysikens World Cup – International Young Physicists’ Tournament.

Miljökonferens på Pauli gymnasium

Pauli gymnasium i Malmö är värd för årets Environmental Conference, en miljökonferens som hålls den 14 april. Deltagarna kommer från Katedralskolan i Lund och från Pauli gymnasiums första årskurs. Totalt är det cirka 30 elever som bjuds in från respektive skola.

Visa mer