Gå direkt till innehåll

Ämnen: Humanistisk vetenskap

Malmö stad stöttar Eldfesten på Mölleplatsen

Malmö stad stöttar Eldfesten på Mölleplatsen

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Malmö stad beslutade under måndagen att stötta genomförandet av den traditionella Eldfesten, som går av stapeln den 14 mars 2023.

Foto: Apelöga

Nu undersöker vi hur trygga Malmöborna känner sig

Malmö stad genomför nu en trygghetsundersökning i samarbete med Malmöpolisen och Malmö universitet. Resultatet kommer användas i kommunens och polisens strategiska och praktiska arbete, och i forskning om vad som påverkar trygghetsutvecklingen. Trygghets- och säkerhetsarbetet är högt prioriterat av Malmö stad och polisområde Malmö och bygger på samverkan på flera nivåer.

Har ni hittat nå’t? Vårens sista arkeologiafton i Södra Sallerup

Har ni hittat nå’t? Vårens sista arkeologiafton i Södra Sallerup

Då en arkeologisk grävning går mot sitt slut har ofta en del frågor fått svar, men lika ofta har nya dykt upp. På måndag den 9 juni kl 18-20 berättar grävledaren Åsa Berggren om vad de har hittat vid undersökningen i Södra Sallerup, men också om vad som händer nu.

Women Making History – nu skriver vi om Malmös historia

Women Making History – nu skriver vi om Malmös historia

Den 31 maj invigs utställningen Women Making History på Teknikens och Sjöfartens hus, Malmö Museer. Utställningen berättar om utlandsfödda kvinnors historia i Malmö under 100 år. Deras liv och arbete utgör en viktig del av stadens historia, men alltför mycket av kvinnornas erfarenheter saknas i den officiella historieskrivningen.

Minnesdagen av flykten över Öresund

Den 1 oktober uppmärksammas att det är 70 år sedan flykten över Öresund i oktober 1943, då danska judar räddades av civilbefolkning på båda sidor av sundet. Med start kl. 17.00 blir det fackeltåg i Dragör, tal av Dragörs borgmästare Allan Holst och Kommunstyrelsens ordförande i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh, gemensam seglats mot Peberholm och ljus över sundet.

Nyfiken på höstens föredrag på Malmö stadsarkiv?

Först ut tisdagen den 24 september kl 18:30, är Fredrik Björk, doktorand i miljöhistoria vid Malmö högskola. I föredraget "Kolonirörelsen i Malmö - idyll som minner om svunna tider eller framtidsprojekt?" visar Fredrik Björk på kolonirörelsens skiftande faser under de senaste 120 åren.

Projektet ”Minns du? Berätta!” – Malmö under andra världskriget

Projektet ”Minns du? Berätta!” – Malmö under andra världskriget

Malmö stadsarkiv samlar in minnen från Malmö under andra världskriget. Minns du någonting med Malmöanknytning, stort eller smått, från perioden 1939-1945? En del berättelser och fotografier kommer att väljas ut för att publiceras i en bok på temat Malmö under andra världskriget. Boken planeras att ges ut av stadsarkivet under våren 2015, till 70-årsminnet av freden år 1945.

Etthundra år av immigrantkvinnor i Malmö

Etthundra år av immigrantkvinnors historia i Malmö synliggörs i ett samarbete mellan den internationellt kända aktivisten, feministen och journalisten Parvin Ardalan, nätverket Feminist Dialog och Malmö Museer.

Fornsalen på Malmö Museer blir historia

Nu ska fornsalen på Malmö Museer rivas. Sedan utställningen invigdes 1978 har mycket förändras. Malmöområdet har varit en av de flitigast utgrävda platserna i Sverige. Mycket nytt och spännande har kommit i dagen samtidigt som bilderna av det förflutna har förändrats. Den sista dagen utställningen är öppen, 31 januari, erbjuds visningar för allmänheten kl 11.00 och 12.00.

Vikingarnas resor i österled

På onsdag den 13 oktober kl 17.30 hålls ett seminarium på Teknikens och Sjöfartens hus, Malmö Museer, om en historia du sannolikt inte fick lära dig i skolan. Den om vikingarnas resor i österled. Vad tog vi med oss hem?

Flygflottiljen F 10 fyller 70 år

Den 1 oktober är det 70 år sedan flygflottiljen F 10 sattes upp i Malmö. Flottiljens uppdrag var att skydda södra Sverige från fientliga angrepp under andra världskriget. I en mindre utställning på Teknikens och Sjöfartens hus, Malmö Museer, visas foton, uniformer och andra föremål från förbandets tid i Malmö.

Skånes första fasta teater firas med utställning och bok

För 200 år sedan, den 16 oktober 1809, fick Malmö och Skåne sin första riktiga teater. På Teatermuseet i Malmö uppmärksammas detta nu med en utställning som öppnar den 17 oktober. Pressvisning 16 oktober kl 11.00.

Dick Harrison om slaveriets historia

Historikern Dick Harrison besöker imorgon tisdag Malmö Museer för att föreläsa under titeln ”Slaveriets historia i södra Afrika. Ett blodigt problem med djupa historiska rötter”. Det är fri entré till föredraget som börjar klockan 19.00 på Teknikens och Sjöfartens hus.

Digging for democracy – om en sydafrikansk vingård som gör skillnad

Digging for democracy – om en sydafrikansk vingård som gör skillnad

Den 20 september öppnar utställningen Digging for democracy på Malmö Museer. Den berättar om vingården Solms-Delta utanför Kapstaden i Sydafrika. På gården försöker man ändra på några av de orättvisor från apartheidtiden som fortfarande präglar landet.