Gå direkt till innehåll
Tre miljoner kronor till skydd och stöd för kvinnor och transpersoner

Pressmeddelande -

Tre miljoner kronor till skydd och stöd för kvinnor och transpersoner

Sex trans- och kvinnojourer får totalt tre miljoner kronor i extra stöd för i år och nästa år. Det beslutade arbetsmarknads- och socialnämnden idag.

Föreningarna som driver trans- och kvinnojourer i Malmö har märkt en ökad utsatthet bland våldsutsatta och stödsökande under pandemin. När isoleringen i hemmen ökar så ökar också utsattheten för många kvinnor och andra.

I somras beslutade kommunstyrelsen om ett stödpaket med åtgärder till följd av pandemin. En del av paketet var 50 miljoner kronor till socialt förebyggande insatser riktade till barn och unga samt arbete mot våld i nära relationer. Dagens beslut om extra stöd på tre miljoner kronor är en del av den satsningen.

Kriterierna för hur storleken på stöden räknats fram innefattar vilka åtgärder föreningarna vidtagit med anledning av pandemin, ökningar av antalet personer i behov av hjälp och om föreningen fått del av regeringens nationella stöd för 2020.

Samtliga kvinnojourer vittnar om att de delvis tvingats ställa om sitt arbetssätt till mer digitala möten, till exempel via chatt, och, där det går, möten utomhus med personer som söker hjälp. Detta för att minska risken för smittspridning under pandemin.

Hur det extra stödet har använts ska redovisas för arbetsmarknads- och socialnämnden i samband med att det ordinarie föreningsstödet redovisas.

– Den här typen av skydd och stöd borde inte behövas. Men så länge vissa män agerar våldsamt måste vi fortsätta ha höga ambitioner på det här området. De ideella trans- och kvinnojourerna gör ovärderliga insatser för många av Malmös invånare vilket behövs särskilt under denna pressade tid med pandemin, säger Sedat Arif (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

– För kvinnor som lever i relationer som präglas av psykiskt och fysiskt våld har den pågående pandemin lett till ytterligare påfrestningar. Kravet på att hålla sig hemma innebär att de utsatta kvinnorna många gånger inte längre får något andrum. Det är därför nu viktigare än någonsin att staden stötar upp civilsamhället som finns där för de utsatta kvinnorna, säger Joel Laguna (L), förste vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

För ytterligare kommentar och information, kontakta:
Sedat Arif, 0708-338410, eller via Anders Malmström, presskontakt, 0768-707952
Joel Laguna, 0733-442778, eller via Linn Rydberg, presskontakt, 0701-473092


Fakta – Dessa får extra stöd
700 000 kr till Femcenter kvinnojour
200 000 kr till Kvinnorättsförbundet
500 000 kr till Malmö kvinnojour
400 000 kr till Noomi – Hela Människan
500 000 kr till Trans- och tjejjouren
700 000 kr till Öresunds kvinnojour och Öresunds ungdomsjour

Ämnen

Kategorier

Regioner



Kontakter

Presstjänst

Presstjänst

Presskontakt Malmö stads presstjänst för journalister Öppet vardagar 8-16:30. Vid kriser öppet vardagar 17-20, helg 8-20. 040-341150 / +46 40-341150

Relaterat innehåll

Stöd till viktigt arbete med skydd för kvinnor

Stöd till viktigt arbete med skydd för kvinnor

Malmö har höga ambitioner för arbetet mot våld i nära relationer. Arbetsmarknads- och socialnämnden anslog vid sitt möte idag 825 000 kronor till skydd för kvinnor.

Fokus på förebyggande arbete i ny kvinnofridsplan

Fokus på förebyggande arbete i ny kvinnofridsplan

På torsdagen antog kommunfullmäktige Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. Planen lägger stort fokus på det förebyggande arbetet och på särskilt utsatta målgrupper.

​Ambitionshöjning för Malmö stads kvinnofridsarbete

​Ambitionshöjning för Malmö stads kvinnofridsarbete

Malmö stad höjer nu ambitionerna vad gäller kommunens insatser för att motverka våld i nära relationer. På onsdagen antog kommunstyrelsen Plan för kvinnofrid – mot våld i nära relation med målet att alla Malmöbor ska kunna känna sig trygga såväl i hemmet som i det offentliga rummet.