Pressmeddelande -
Svensk-danska EU-projekt hjälper Öresundsregionens studenter
Ungdomsutbyte är en viktig del i arbetet med att öka den svensk-danska integrationen över Öresund. Men unga känner ofta att språkfrågan är en barriär som gör det svårt att ta steget över Sundet. För att stödja regionens unga och underlätta kontakterna finns två EU-finansierade projekt, "Språket förbinder" och "Öresundstid", båda inriktade på att öka språk- och k ulturförståelsen.
Många unga svenskar är intresserade av Danmark och kan tänka sig att utbilda sig och arbeta där. Men språket ställer ofta till problem.
En undersökning på Tycho Braheskolan i Helsingborg 2004 visade att endast 10% av gymnasieeleverna förstod två danska gymnasielärares föredrag om Öresundsregionens historia, trots att båda lärarna var erfarna föreläsare och talade tydlig riksdanska. På samma gång förstod nästan alla svenska lärare det mesta av föredraget. Vidare under sökningar visade att de svenska gymnasieelevernas svårigheter hade två grunder. De hade dels problem med att förstå det danska språket. Men de hade också svårt att förhålla sig själva ämnet; idén om Sveriges och Danmarks rika gemensamma kulturarv. De svenska lärarna hade redan kunskap om ämnet och hade därför lättare att förstå föredraget.
För att öka språk- och kulturförståelsen hos regionens unga driver Öresunds-kommittén två EU-finansierade projekt: "Språket förbinder" och "Öresundstid".
I "Språket förbinder" deltar en rad svenska och danska gymnasieskolor. Språket förbinder ska öka språkförståelsen, kunskapen om Öresundsregionen och underlätta integrationen i regionen. Projektet fokuserar på regional historia, kultur och samhällsfrågor och består av en webbplats samt ett utbildningspaket som ska användas i skolan. "Språket förbinder" finns på svenska och danska. http://spraketforbinder.net/
I projektet "Öresundstid", som är en renodlad webbplats, har lärare och elever til lgång till en stor kunskapsbank. Svenska och danska historielärare har tillsammans skrivit Öresundsregionens historia, från medeltiden till våra dagar. Webbplatsen har en mängd bilder, ljud videoklipp och animationer. "Öresundstid" är konstruerad så att den kan användas både som läromedel på storskärm i skolan och för hemmastudier. "Öresundstid" finns på svenska, danska och engelska. www.oresundstid.dk
Mer information: "Språket förbinder", kontakta Grethe Lindhe, Malmö stad, 040-34 11 15. " Öresundstid", kontakta Stig Püschl, 0045-49 22 31 51.