Gå direkt till innehåll
Mattias Gardells föreläsning om rasistiska våldsdåd inleder det publika programmet för Antirasistiskt monument.
Mattias Gardells föreläsning om rasistiska våldsdåd inleder det publika programmet för Antirasistiskt monument.

Pressmeddelande -

Nu inleds det publika programmet för projektet Antirasistiskt monument

Den 2 september föreläser Mattias Gardell, författare till boken Raskrigaren om den rasistiske seriemördaren Peter Mangs, om rasistiska våldsdåd. I föreläsningen ”Lone wolves – idén om det stora folkutbytet och manliga hjältedrömmar” pratar Gardell om det ökande hotet från ensamagerande vita rasister. Med samtalet inleds det publika programmet inom ramarna för Antirasistiskt monument, som planeras uppföras i Malmö 2023.


Vad drev Peter Mangs, Anton Lundin Pettersson, Anders Behring Breivik och Brenton Tarrant att döda människor de inte kände? Vad får en människa att attackera ett flyktingboende, en moské, en synagoga, en romsk boplats? 

Föreläsningen ”Lone wolves – idén om det stora folkutbytet och manliga hjältedrömmar” går av stapeln i kommendanthuset på Malmö Museer i anslutning till utställningen Vi och dom som handlar om hatbrott. Mattias Gardell är Nathan Söderblomprofessor i jämförande religionsvetenskap och vetenskaplig ledare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Han disputerade 1995 på en avhandling om svart religiös nationalism i USA och har sedan dess utforskat spänningsfältet religion, politik, rasism och våld. År 2015 publicerade han Raskrigaren och är nu aktuell med boken Lone Wolf Race Warriors and White Genocide (Cambridge, 2021). Mer information i Facebook-eventet

Projektet Antirasistiskt monument utgår ifrån behovet av en gemensam plats i staden som gestaltar Malmöbornas erfarenheter av rasism. Idén om ett permanent antirasistiskt monument väcktes 2019, då Malmöprofilerna Showan Shattak, Manal Masri, Daniel Diaz, Nicolas Lunabba och Robert Nilsson Mohammadi skrev ett upprop i Sydsvenskan. Malmö stads politiska ledning engagerade sig i frågan och nu drivs projektet av kulturförvaltningen i Malmö stad tillsammans med initiativtagarna i föreningen Antirasistiskt monument. 

Ända fram till uppförandet av det permanenta antirasistiska verket, som planeras stå klart i Malmö 2023, kan malmöborna ta del av ett rikt publikt program som utforskar vad ett antirasistiskt monument kan vara. Under hösten kommer konstnärerna Hanni Kamaly, Salad Hilowle, Ikram Abdulkadir, Simon Ferner och Amfi, som är en plattform för ny dramatik, påbörja arbetet med en serie tillfälliga offentliga konstverk. Verken kommer visas för Malmöborna från och med sommaren 2022. 

Resterande publika program för 2021 presenteras i sin helhet inom kort.

Kontakt & intervjuer:

Rena Baledi
Projektledare Antirasistiskt monument Malmö stad
Telefon: 070 950 4144

Anna Wahlstedt
Projektledare Antirasistiskt monument Malmö stad
Telefon: 070 147 9423

Nicolas Lunabba
Föreningen Antirasistiskt monument
Telefon: 073 366 9955

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Presstjänst

Presstjänst

Presskontakt Malmö stads presstjänst för journalister Öppet vardagar 8-16:30. Vid kriser öppet vardagar 17-20, helg 8-20. 040-341150 / +46 40-341150
Media Content Panel
ARM1
ARM1
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1500 x 998, 1020 KB
Ladda ner

Relaterat innehåll

Föreningen Antirasistiskt monument tillsammans med Malmö stads projektledare. Från vänster uppe: Nicolas Lunabba, Rena Baledi och Daniel Diaz. Från vänster nere: Showan Shattak, Manal Masri och Anna Wahlstedt. På bild fattas Robert Nilsson Mohammadi.

Arbetet kring Antirasistiskt monument i Malmö tar form i höst

2023 – det är året då Malmö stads nya offentliga konstverk förväntas stå klart. Fram till dess kan Malmöborna ta del av ett publikt program och tillfälliga offentliga konstverk inom ramen för projektet Antirasistiska monument, som kommer att utforska vad ett antirasistiskt monument kan vara. Och redan i höst får Malmöborna ta del av projektets publika delar!

Hur kan vi minnas genom konst?

Hur kan vi minnas genom konst?

Den 23 november klockan 17.30 är det release i Malmö för antologin: Offentligt minne, offentlig konst på Malmö konsthall. Det blir en bokrelease med reflektioner om monument och minneskonst i samtiden med fokus på projektet Antirasistiskt monument.
Minnesmärken och monument är en konstform som engagerar brett då de bjuder in omvärlden att bearbeta det förflutna för både samtiden och framtiden.