Gå direkt till innehåll
Malmö vill skriva under europeisk deklaration mot plast

Pressmeddelande -

Malmö vill skriva under europeisk deklaration mot plast

Malmö går samman med andra europeiska städer i en deklaration mot plastavfall. I deklarationen finns ett antal mål som städerna lovar att uppfylla. Miljönämnden ber nu kommunstyrelsen att underteckna deklarationen för Malmö stad.

Deklarationen från Eurocities, nätverket där Malmö är en av ca 140 medlemsstäder, uppmanar till minskad spridning av plastavfall i naturen. Åtagandena i deklarationen är i linje med Malmös ambitioner. Undertecknandet är, förutom ett ansvarstagande, ett sätt för Malmö att synliggöra stadens arbete med att minska användningen av plast och minska plastnedskräpningen.

FN uppskattar att bara 9 procent av världens plast återvinns. 60 procent av den mängd plast som producerats sedan 1950-talet har deponerats eller hamnat i naturen. 

I dagsläget produceras 300 miljoner ton plast årligen i världen - en produktion som förväntas öka. Därmed är det rimligt att anta att även mängden avfall kommer att öka. Plastavfall är ett tilltagande problem globalt såväl som lokalt då avfallet ackumuleras i naturen och mängden har nått nivåer som hotar ekosystem.

I åtagandena som Malmö skriver under ingår att leva upp till konkreta mål för hur plastnedskräpningenen ska minska till år 2021, minska användandet av onödiga plastartiklar, arbeta med det lokala näringslivet för att minska användandet av engångsplast och att arbeta för minskad plastnedskräpning bland Malmöborna.


– Vi har tillsammans i styret som mål att öka tempot i Malmös utfasning av skadlig plast. Med det här beslutet sätter vi en hög ribba, men med de åtgärder som vi nu vidtar i stadens förvaltningar så tvekar jag inte på att vi kommer att klara våra höga ambitioner, säger Simon Chrisander (L), miljökommunalråd och ordförande i miljönämnden.

– Mängden plastavfall i världen är på oacceptabla nivåer. Det krävs att alla drar sitt strå till stacken. Malmö har redan påbörjat utfasningen av plast där den inte behövs och kommer göra ännu mer framöver. Det här initiativet behövs. Det är bra att europeiska städer tar täten men mycket mer behöver göras på EU-nivå, säger Arwin Sohrabi (S), vice ordförande i miljönämnden.


För ytterligare information och kommentar, kontakta:
​Christoffer Karlsson, politisk sekreterare (L), 0734-16 64 97, christoffer.karlsson2@malmo.se
Arwin Sohrabi (S), 0705-71 36 90​, arwin.sohrabi@malmo.se

Ämnen

Kategorier

Regioner



Kontakter

Presstjänst

Presstjänst

Presskontakt Malmö stads presstjänst för journalister Öppet vardagar 8-16:30. Vid kriser öppet vardagar 17-20, helg 8-20. 040-341150 / +46 40-341150

Relaterat innehåll

Stopp för plastpåsarna på Möllevångstorget

Stopp för plastpåsarna på Möllevångstorget

Med start lördagen 4 maj är det slut för plastpåsarna på torghandeln. Under en testperiod på två veckor kommer alla torghandlare att kunna hämta ut papperspåsar utan kostnad. Syftet med papperspåsarna är att minska nedskräpning på och kring Möllevångstorget. Malmö stad kommer att utvärdera testet och utreder även andra mer resurseffektiva alternativ.

Mikroplast och kemiska ämnen sprids från gummigranulat på konstgräsplaner och medför en stor miljöpåverkan, liksom slitagepartiklar från däck och väg. Plasten påverkar havsmiljön. (Foto Miljöförvaltningen i Malmö stad samt Colourbox).

Malmö stad tar ett grepp om mikroplaster

Miljöförvaltningen har sammanställt en rapport om mikroplaster med förslag till gemensamma åtgärder för att minska spridningen av mikroplast. Rapporten pekar på att det krävs fortsatt forskning inom området men att Malmö stad med gemensamma medel och konkreta åtgärder kan nå miljövinster. Tio åtgärder kan göras redan i år, 2018, och ytterligare åtgärder föreslås på längre sikt.

Flera farliga ämnen i vanliga plastprodukter

Mijlöförvaltningarna i Malmö, Helsingborg, Göteborg och Stockholm har gjort en gemensam undersökning av PVC-produkter under hösten 2013. Nu presenteras resultatet i en rapport. Pressmeddelandet förklarar vad man funnit i de 19 varor som analyserats.