Pressmeddelande -
Malmö utsedd av EU-kommissionen att driva klimatomställningen i Europa
Idag meddelade EU-kommissionen att Malmö är en av 100 europeiska städer i en särskild satsning med målet att bli helt klimatneutrala 2030. Satsningen innebär att Malmö nu kan växla upp klimatarbetet ytterligare för snabbare nå stadens högt uppställda mål.
Det var i slutet av januari i år som Malmö stad lämnade in en ansökan för att bli en av 100 utvalda städer i EU:s satsning "European Mission 100 Climate-neutral and smart cities by 2030". EU-satsningen syftar till att stötta 100 europeiska städer att bli klimatneutrala år 2030.
- I Malmö har vi jobbat länge med hållbar stadsutveckling och vi har en tydlig ambition att ligga i framkant i klimatomställningen. Den senaste IPCC-rapporten visar att städer spelar en helt avgörande roll för att världen ska lyckas. Att vi nu är en av de utpekade städerna i EU gör mig både stolt och glad, men framför allt ger det oss kraft att fortsatta driva på utvecklingen ytterligare, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Att vara en utsedd stad innebär särskilda medel, tillgång till forskning och samarbeten, samt att möjligheterna att få stöd via andra EU-satsningar ökar markant. I själva ansökan presenteras Malmös klimatarbete och de satsningar som görs, men också en rad områden där staden har mer att göra.
- Att EU-kommissionen ser Malmö som en viktig pusselbit i den europeiska klimatomställningen öppnar upp stora möjligheter både för staden och näringslivet i vår strävan mot ett mer hållbart samhälle, säger Simon Chrisander (L), ordförande i miljönämnden.
Malmö har tidigare tilldelats Årets miljöbästa kommun fyra gånger och är nominerade till priset även för 2022.
Den 11-13 maj står Malmö stad värdar för den globala hållbarhetskonferensen ICLEI World Congress.
Mer om EU-mission 100 Climate Neutral an Smart Cities: 100 Climate-neutral Cities by 2030 – by and for the Citizens | European Commission (europa.eu)
Malmö stads klimatmål inkluderar:
- Utsläppen av växthusgaser inom Malmös geografiska område ska ha minskat med 70 procent.
- Malmö stads organisation ska ha nått minst nettonollutsläpp.
- Malmös konsumtionsbaserade utsläpp ska vara på god väg mot hållbara nivåer.
- Malmö ska till 100 procent försörjas av förnybar och återvunnen energi.
Kontaktperson:
Vanessa Marko, pressekreterare (S), 070-148 46 24, vanessa.marko@malmo.se