Pressmeddelande -
Malmö stad ny medlem i nätverk för åldersvänliga städer
Malmö har beviljats medlemskap i Världshälsoorganisationens globala nätverk för åldersvänliga städer. Syftet är att tillsammans med andra verka för att städer ska erbjuda att aktivt, hälsosamt och självständigt åldrande. Medlemskapet är en möjlighet för Malmö stad att dra nytta av andras erfarenheter och dela med sig av egna kunskaper och insikter.
Världshälsoorganisationens nätverk heter Global Network for age-friendly Cities and Communities (GNAFCC) och bildades 2010 med anledning av att andelen äldre i världen ökar. I dag har nätverket över 1400 medlemsstäder i mer än 50 länder, varav sju svenska kommuner.
I Malmö finns det cirka 51 000 invånare som är över 65 år och gruppen förväntas öka med ungefär 10 000 personer de kommande tio åren, främst i åldern 75–84 år. Den mångfald som finns bland Malmöborna finns även i den äldre befolkningen, vilket innebär skiftande livsvillkor och behov.
Tillsammans med kommunens pågående arbete ska medlemskapet bidra till ett fortsatt utvecklingsarbete inom de åtta områden som står i fokus för nätverket:
- Utomhusmiljöer och bebyggelse
- Bostäder
- Transporter
- Respekt och social inkludering
- Socialt deltagande
- Delaktighet i samhälle och arbetsliv
- Kommunikation och information
- Samhällsstöd och hälsovård
Utvecklingsarbetet ska i sin tur förankras med äldre, bland annat på stadens mötesplatser. Fler äldre ska få göra sina röster hörda, få sina behov kartlagda och få ett större inflytande i frågorna som fokusområdena berör.
– Att främja hälsa och arbeta förebyggande har länge varit prioriterat i vårt arbete med äldre Malmöbor. Som medlemmar i nätverket kan vi fördjupa det här arbetet och ta del av erfarenheter och rekommendationer från andra samtidigt som vi delar med oss av det som vi gör. När Malmö utvecklas är det viktigt att äldres perspektiv och behov synliggörs, säger Anders Rubin (S), kommunalråd med ansvar för hälsa, vård och omsorg.
– Roligt och helt i tiden att vi går med i nätverket för åldervänliga städer. Människor lever allt längre och är aktiva i samhället i högre grad än tidigare generationer, därför måste staden och verksamheterna ta höjd för det, säger Kerstin Wallin (MP), ledamot i hälsa- vård- och omsorgsnämnden.
– Det är genom samverkan vi kan få till varaktig och kvalitativ förändring. Vi har genom att nu ingå i Världshälsoorganisationens globala nätverk, en än bättre grund till vårt fortsatta utvecklingsarbete, för att på bästa vis stödja vår stads årsrika befolkning, säger Joel Laguna Ascacivar (L), vice ordförande i hälsa- vård- och omsorgsnämnden.
Kontaktpersoner
Anders Rubin nås via Åsa Waldemarsson (S), pressekreterare, 0708-36 40 16
Kerstin Wallin nås via Johanna Öfverbeck, politisk sekreterare (MP), 0709-94 86 93
Joel Laguna Ascacivar nås via Matilda Klefström, pressekreterare (L), 0734-16 64 97