Gå direkt till innehåll
Malmö stad fördjupar samarbetet med Judiska församlingen

Pressmeddelande -

Malmö stad fördjupar samarbetet med Judiska församlingen

Malmö stad ska fördjupa sitt samarbete med den judiska församlingen i Malmö, bland annat genom stöd till det Judiska informationscentret och ett förstärkt arbete mot antisemitism i Malmös skolor. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott vid sitt sammanträde på måndagen.

Den judiska minoriteten har levt i Malmö i hundratals år. Alltsedan sitt grundande 1871 har Judiska församlingen i Malmö spelat en mycket viktig roll i utvecklandet av judisk kultur och identitet i staden. Många undersökningar har visat att antisemitismen fortsätter att vara ett stort problem på många platser i världen och i Europa, Malmö där inräknat. I dialog med Judiska församlingen har kommunledningen därför under de senaste åren genomfört en rad åtgärder för att förbättra situationen för Malmöbor med judisk identitet.

Nu satsar kommunledningen på att bredda, fördjupa och vidareutveckla samarbetet. Detta ska bland annat ske genom ytterligare stöd till det Judiska informationscentret, i syfte att vidareutveckla centrets uppsökande verksamhet och driva projekt som ska motverka antisemitism och syfta till ökad social hållbarhet. Samarbetet ska också innehålla ett förstärkt arbete mot antisemitism i Malmös skolor, där staden tillvaratar Judiska församlingens unika kompetens på området. Stadskontoret, tillsammans med grundskoleförvaltningen, kulturförvaltningen och fritidsförvaltningen, ska arbeta fram detaljerna i form av ett så kallat idéburet offentligt partnerskap (IOP) under hösten.

– Malmö ska vara en öppen och inkluderande stad. Alla Malmöbor ska känna sig trygga i att kunna utöva sin kulturella identitet. Nu bygger vi vidare på vårt redan nära samarbete med Judiska församlingen här i Malmö genom ett nytt, långsiktigt partnerskap. Samarbetet med församlingen är också viktigt inför att Malmö 2020 ska stå värd för den internationella konferensen för hågkomst om Förintelsen. Tillsammans arbetar vi dessutom för att det planerade museet om Förintelsens överlevare ska hamna i Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är oerhört viktigt att vi nu ser till att stadens samarbete med Judiska församlingen verkligen fördjupas och breddas, och att arbetet mot antisemitism i Malmö förstärks. Malmö har en judisk historia, och kosta vad det kosta vill, vi ska säkerställa att vår stad även ska ha en judisk framtid, säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande.

För ytterligare information kontakta Oscar Rauer, 072-151 94 59, oscar.rauer@malmo.se.

Ämnen

Regioner



Kontakter

Presstjänst

Presstjänst

Presskontakt Malmö stads presstjänst för journalister Öppet vardagar 8-16:30. Vid kriser öppet vardagar 17-20, helg 8-20. 040-341150 / +46 40-341150

Relaterat innehåll

Nytt samarbete och program för att förbättra judars liv i Malmö

Nytt samarbete och program för att förbättra judars liv i Malmö

Ett program med insatser från stadens förvaltningar. Tätare samarbete mellan Malmö stad och Judiska Församlingen Malmö. Idag presenterade kommunledningen åtgärder fram till år 2023 om totalt 20 miljoner kronor för att förbättra judars liv i Malmö. Det innebär ett nytt steg i stadens uppväxling av arbetet mot rasism.