Pressmeddelande -
Malmö satsar 30 miljoner på klimat- och miljöfrågor 2025
Malmö tar nästa steg för att bli en klimatneutral stad och fördelar 30 miljoner kronor till klimat- och miljöinsatser under 2025. Satsningen ska stärka stadens arbete med hållbar stadsutveckling, förnybar energi och grön mobilitet.
Pengarna fördelas mellan stadens nämnder enligt följande: Stadsbyggnadsnämnden tilldelas 9,9 miljoner kronor, kommunstyrelsen 7,15 miljoner kronor och miljönämnden 7,05 miljoner kronor. Tekniska nämnden får 4,55 miljoner kronor och servicenämnden 1,35 miljoner kronor.
Satsningen omfattar 45 projekt inom olika områden. Nedan är några av satsningarna:
Den största delen av potten, 10,2 miljoner kronor, fördelas till arbete för klimatneutral planering och byggnation. Ett viktigt fokus är att fortsatt minska byggprojektens klimatpåverkan. Satsningen omfattar också vidare arbete med klimatkvarter.
7,45 miljoner kronor satsas på minskade utsläpp och lokal miljö. Bland annat ska småbiotoper inventeras, en potentialanalys kring klimatsmart konsumtion genomföras och kraftsamling göras för att Malmö stad ska nå nettonollutsläpp.
1,5 miljoner kronor tilldelas hållbar mobilitet för utredning av snabbladdningsinfrastruktur för stadens elfordon samt studie av delade mobilitetslösningar. Genom att främja delad mobilitet kan det individuella bilresandet minskas, vilket är en viktig del i Malmös klimatarbete.
4,13 miljoner kronor tilldelas klimatanpassning och resiliens. Medlen ska finansiera utredningar kring trädplantering och krontäckning. Ett särskilt fokus ligger på att utveckla konceptet skogsträdgård vid ett äldreboende med låg krontäckning. Skogsträdgården ska efterlikna naturliga skogsområden för att skapa en miljö som är rik på biologisk mångfald.
5 miljoner kronor tilldelas klimatsmart tillväxt. Satsningen omfattar vidareutveckling av konceptet Framtidens matstad, Malmö Generative District samt arbetet med Malmö Commitment och utveckling av testbädd kring blågröna innovationer.
1,37 miljoner kronor tilldelas förnybar energiförsörjning. Medlen ska användas för att ta fram kunskapsunderlag om energigemenskaper som kan möjliggöra lokal produktion och delning av förnybar energi, samt för fortsatt arbete med elmarknaden och elpriser.
– Malmö storsatsar för att få ner klimatutsläppen och öka takten i klimat- och miljöarbetet. Vi har höga ambitioner och vi hoppas vi kan inspirera fler städer att vara med i arbetet för ett hållbart samhälle, säger Stefana Hoti (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Malmö har under en lång tid varit en ledande klimatkommun såväl nationellt som internationellt. Nu växlar vi upp stadens klimatarbete ytterligare med ett fast sikte på att nå våra högt ställda klimatmål till 2030. Pengarna är öronmärkta för åtgärder som ska sänka våra utsläpp och ta oss närmare våra ambitiösa mål, säger Sofia Hedén (S), kommunalråd med ansvar för miljö och service.
– Malmö fortsätter visa vägen i klimatomställningen med investeringar som gör verklig skillnad. Genom att driva på innovation, stärka stadens motståndskraft och skapa bättre förutsättningar för Malmöbor och företag att agera hållbart så rör vi oss mot ett klimatneutralt Malmö, säger Roko Kursar (L), kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen.
Kontaktpersoner:
Stefana Hoti nås via Andreas Larsson, pressekreterare (MP), 0738-56 75 20
Sofia Hedén nås via Åsa Waldemarsson, pressekreterare (S), 0708-36 40 16
Roko Kursar nås via Matilda Klefström, pressekreterare (L), 0734-16 64 97
(Ärende 18)