Pressmeddelande -
Malmö förlänger idéburet offentligt partnerskap kring Jämlik hälsa på Lindängen
Malmö stad samarbetar sedan sommaren 2023 med Rädda Barnen och Malmö universitet inom ett idéburet offentligt partnerskapsavtal (IOP) kring Jämlik hälsa Lindängen. På onsdagen beslutade kommunstyrelsen att förlänga partnerskapsavtalet till och med juni 2026.
Inom Malmö stad har kommunstyrelsen medverkat i samarbetet tillsammans med arbetsmarknads- och socialförvaltningen samt kulturförvaltningen. Bakgrunden till Jämlik hälsa är ett Vinnovaprojekt mellan 2016 och 2019, där Malmö stad var en av aktörerna. Syftet med programmet Jämlik hälsa är att fortsatt förbättra livskvaliteten och hälsan hos deltagarna i Lindängen, samt skapa en trygg och stimulerande uppväxtmiljö för barn, unga och familjer. Arbetet riktar sig främst till boende på Lindängen, men det är även öppet för andra Malmöbor och personer som bor i Skåne.
Jämlik hälsa hade under förra året 2425 olika deltagare, varav 1711 har varit barn och unga, 708 vuxna, samt 106 yrkesverksamma. Sammanlagt har 16 279 personer deltagit i återkommande gruppaktiviteter. Programmet har under 2024 bedömts förbättrat deltagarnas livskvalitet och hälsa. Bland annat märks en högre skattad psykisk hälsa och ökad känsla av glädje och meningsfullhet. Även den fysiska hälsan har stärkts exempelvis genom minskad smärta och värk hos deltagarna. Programmet stärker även barn och ungas rätt till utveckling och en meningsfull fritid. Under 2024 har Rädda Barnen tillsammans med Lindängen Fritidsgård och Lindängen bibliotek startat en ny verkstad för barn och unga där syftet är att barnens röster, deras trygghetskänsla och egenmakt ska växa och stärkas.
Deltagarna i Jämlik hälsa Lindängen är idag mer nöjda med sina levnadsförhållanden på Lindängen. Mötesplatserna som Framtidens hus, biblioteket och Motettens Folkets hus spelar en central roll för den sociala gemenskapen och aktiviteterna som erbjuds i området. Kvinnor upplever att de har fått en ökad möjlighet att påverka både sin egen och sin familjs hälsa.
– De fina resultaten talar sitt tydliga språk – vi ser en högre psykisk hälsa, ökad känsla av glädje och meningsfullhet och att deltagarna är mer nöjda med sina levnadsförhållanden. Genom att förlänga partnerskapet kan vi fortsätta arbetet med att förbättra livskvaliteten och skapa en trygg uppväxtmiljö för barn och familjer. Detta är ett konkret exempel på hur vi bygger ett jämlikare och hälsosammare Malmö, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande i kommunstyrelsen.
– Programmet Jämlik hälsa har under många år förbättrat förutsättningarna för barn och vuxna på Lindängen. Bättre hälsa, större egenmakt och meningsfulla fritidsaktiviteter för barn är viktiga förändringar som vi vill fortsätta arbeta för tillsammans med Rädda barnen och Malmö universitet, säger Stefana Hoti (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Jämlik hälsa Lindängen skapar möjligheter för Malmöbor att förbättra sin fysiska och psykiska hälsa, samtidigt som det stärker sociala nätverk och den lokala gemenskapen. Samarbetet är en långsiktig satsning på hälsa och livskvalitet, där vi genom hälsofrämjande arbete tillsammans gör skillnad för både individer, familjer och hela bostadsområden, säger Roko Kursar (L), kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen.
Kontaktpersoner:
Katrin Stjernfeldt Jammeh nås via Carolina Ekman, pressekreterare (S), 070-374 93 46
Stefana Hoti nås via Johanna Öfverbeck, politisk sekreterare (MP), 0709-94 86 93
Roko Kursar nås via Matilda Klefström, pressekreterare (L), 0734-16 64 97.
(Ärende 13)