Gå direkt till innehåll
​Klagshamns udde blir naturreservat

Pressmeddelande -

​Klagshamns udde blir naturreservat

Ett av Malmös mest unika naturområden blir nu naturreservat. På onsdagen sa kommunstyrelsen ja till förslaget som innebär att Malmöborna fortsatt kan njuta av en särpräglad natur på Klagshamnsudden.

Udden uppstod när kalkindustrin tog fart i slutet av 1800-talet och är bildad av restmaterial från kalkbrytningen. Numera är industrin nedlagd och naturen på udden skiftande, med omväxlande öppna ängs- och sandmarker, träd och buskar.

Klagshamnsudden är ett värdefullt rekreationsområde för Malmöborna, med plats för både promenader, fiske, ridning, båtliv, scouter, surfing och bad. Här kan besökarna uppleva samspelet mellan natur och kulturhistoria, något som gör platsen speciell.

Klagshamnsudden är ett område med mycket höga naturvärden med över 500 olika växtarter, vilket är unikt för Sverige. Genom att området nu blir naturreservat bevaras den här biologiska mångfalden.

– Med beslutet om att göra Klagshamns udde till naturreservatet ser vi till att skydda en unik natur och garantera att vi Malmöbor kan njuta av den i dag och i framtiden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är ett privilegium att säkra detta viktiga grönområde för framtida generationer. I Malmö ska grönområden vara högt på agendan och detta beslut är ett exempel på den prioriteringen, säger Simon Chrisander (L), kommunalråd för stadsbyggnad och miljö.


Kontaktpersoner

Åsa Waldemarsson, pressekreterare (S), 0708-36 40 16

Anna Zachrisson, politisk sekreterare (L), 0723-91 13 52


(Ärende 22)

Ämnen

Regioner



Kontakter

Presstjänst

Presstjänst

Presskontakt Malmö stads presstjänst för journalister Öppet vardagar 8-16:30. Vid kriser öppet vardagar 17-20, helg 8-20. 040-341150 / +46 40-341150

Relaterat innehåll

Klagshamnsudden Malmös nyaste naturreservat

Vi firar Malmös nya naturreservat Klagshamnsudden

På lördag, 17 augusti klockan 12-16 inviger vi naturreservatet på Klagshamnsudden. Det blir invigningstal, naturrundor i området för hela familjen. Den som vill kan lära sig mer om fåglar, växter och småkryp som finns på udden men också om industrihistorien. Tipsrunda, insektbingo , naturpyssel där barn och vuxna kan bygga insektsbon eller måla och dekorera holkar till fladdermöss och fåglar.