Gå direkt till innehåll
Hot i gruppbostad lex Sarah-anmäls

Pressmeddelande -

Hot i gruppbostad lex Sarah-anmäls

En kvinna som bor i en gruppbostad uttalade vid ett tillfälle hot mot en annan boende.

Personalen i boendet gick emellan och bad den hotade mannen att gå in i sin lägenhet där han lämnades ensam under en kort stund.

Händelsen anmäls nu enligt lex Sarah.

Kvinnan som, förutom en intellektuell funktionsnedsättning, också har psykiatrisk problematik blir med jämna mellanrum orolig och uppträder då aggressivt mot personalen. Vid dessa tillfällen brukar personalen hålla sig på avstånd eftersom detta har visat sig vara det bästa sättet att få henne att lugna ner sig.

Normalt sett är kvinnan inte hotfull mot övriga boende. Vid det aktuella tillfället uppstod emellertid en irriterad ordväxling mellan de båda boenden och i samband med det uttalade kvinnan ett hot mot mannen. Personalen uppmanade då mannen att gå in i sin lägenhet där han lämnades ensam en kort stund.

Mannen har förklarat att han kände sig rädd medan har var ensam i lägenheten och samtidigt hörde kvinnan skrika utanför.

Sociala resursförvaltningen har nu utrett händelsen. Enligt utredarens bedömning har mannen varit utelämnad i situationen och inte fått tillräckligt stöd av personalen. Den situation som uppstod bedöms utgöra ett allvarligt missförhållande enligt lex Sarah och har därför anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Efter händelsen har gällande handlingsplaner om hot- och våldssituationer uppdaterats så att de ger tydligare vägledning om hur personalen kan stötta övriga boenden när någon uppträder hotfullt. Personalen ska även få ytterligare kompetensutveckling i att hantera utmanande beteende hos de boende.Redan före händelsen hade ansvariga chefer påbörjat en översyn av gruppbostadens fysiska utformning.

Lex Sarah
gäller inom verksamheter som regleras av socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Lagen innebär att:

  • anställda ska rapportera missförhållanden
  • den som bedriver verksamheten ska utreda och undanröja missförhållandet,
  • den som bedriver verksamheten ska, om det visar sig att missförhållandet är allvarligt, snarast anmäla det till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

För mer information:
Maria Posa, enhetschef: 0709-38 07 67

Utsänt av:
Maria Wogensen, kommunikatör: 0708-39 79 12

Ämnen

Kategorier

Regioner



Kontakter

Presstjänst

Presstjänst

Presskontakt Malmö stads presstjänst för journalister Öppet vardagar 8-16:30. Vid kriser öppet vardagar 17-20, helg 8-20. 040-341150 / +46 40-341150