Pressmeddelande -
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens budget 2025: Fokus på yrkesutbildning för att möta framtidens behov
Idag fattade gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslut om nämndens budget för 2025. Budgeten innehåller fortsatta satsningar inom flera områden, bland annat fler platser och program på gymnasiet, ett särskilt fokus på yrkes- och introduktionsprogrammen och nya vuxenutbildningar som möter arbetsmarknadens behov.
2024 tillförde de nyöppnade gymnasieskolorna Malmö Citadellsgymnasium och Malmö Neptunigymnasium cirka 2 000 nya gymnasieplatser i staden. För att möta befolkningsutvecklingen och det ökande söktrycket till de kommunala gymnasieskolorna planerar nämnden för ytterligare utökningar under 2025. Ett särskilt fokus kommer även fortsatt att ligga på att utveckla och utöka yrkesprogrammen i nära samverkan med branscherna.
2025 fortsätter också nämnden att förstärka introduktionsprogrammen, som tar emot elever som saknar behörighet till ett nationellt gymnasieprogram. Genom ökade resurser kommer elevgruppernas storlek att kunna minskas. Det ger bättre möjligheter till anpassat stöd och för fler elever att klara sina studier.
För att fler Malmöbor ska bli självförsörjande kommer nämnden att ta fram nya yrkesutbildningar inom vuxenutbildningen som möter arbetsmarknadens behov, till exempel mot yrken inom den gröna energiomställningen. Samverkan med Malmö stads övriga nämnder ska också fördjupas. Det är viktigt för att klara välfärdens kompetensförsörjning framöver.
2025 utökar nämnden undervisningstiden på sfi från 15 till 25 timmar per vecka för arbetslösa Malmöbor som anvisas till studier från arbetsmarknads- och socialnämnden eller Arbetsförmedlingen. Tillsammans med satsningar på olika stödfunktioner kommer det att leda till att fler klarar sina sfi-studier på kortare tid. Dessutom fördubblas antalet öppna förskolor där föräldralediga ges möjlighet att studera sfi från tre till sex stycken.
– Vår målsättning är att alla som vill gå en kommunal gymnasieskola ska ha möjlighet att göra det. Därför är det viktigt att vi fortsätter bygga ut antalet platser och erbjuda utbildningar av hög kvalitet som både möter arbetsmarknadens behov och är attraktiva för eleverna, säger Juan-Tadeo Espitia (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
– 2025 fortsätter vi att stärka yrkesprogrammen och introduktionsprogrammen, samtidigt som vi gör viktiga satsningar på sfi. Med fler utbildningsplatser, mindre elevgrupper och utökad undervisningstid ger vi fler Malmöbor möjlighet att klara sina studier och bli självförsörjande. Det är satsningar som både gör skillnad för individen och bidrar till att säkra välfärdens kompetensförsörjning framöver, säger Narcis Spahovic (L), vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
– Det är glädjande att nämnden antagit en budget som innebär satsningar inom såväl gymnasieskolan som vuxenutbildningen. Inte minst gäller det introduktionsprogrammen, där många av de elever som har störst behov av extra stöd och hjälp för att klara av en gymnasieutbildning finns, säger Klara Holm (MP), ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Juan-Tadeo Espitia nås via Åsa Waldemarsson, pressekreterare (S), 0708-36 40 16
Klara Holm nås via Andreas Larsson, pressekreterare (MP), 0738-56 75 20
Narcis Spahovic nås via Matilda Klefström, pressekreterare (L), 0734-16 64 97
(Ärende 7)