Gå direkt till innehåll
Nummer 5. Ansiktsmask som användes som skydd under de värsta gasförgiftningarna. Det tjocka filtret absorberade skadliga ämnen och skyddade sin bärare. Passformen varierar mellan olika modeller.
Nummer 5. Ansiktsmask som användes som skydd under de värsta gasförgiftningarna. Det tjocka filtret absorberade skadliga ämnen och skyddade sin bärare. Passformen varierar mellan olika modeller.

Pressmeddelande -

Framtidens forskare ser tillbaka på vår tid, Plaståldern

Pressen hälsas välkommen på pressträff idag, måndag den 8 maj klockan 13.00, vid den ena av utställningsmontrarna på Ribersborgsstigen, nära utegymmet och T-bryggan. På plats finns projektledarna Shoshana Iten och Anna Särnblad samt Charlotte Rodenstedt, ansvarig konstnär.

Vid en utgrävning, långt fram i framtiden, hittar man föremål från vår tid, Plaståldern. Vad användes dessa välbevarade plastföremål till? Tänkta framtida arkeologer och forskare har tagit fram troliga användningsområden, presenterade på ett humoristiskt sätt, men även med skrämmande och allvarliga fakta, för vår tids plastskräp.

I utställningsmontrarna ses många av våra vanliga föremål som Petflaskor, engångsblöjor, lock till snusburk, plastpåsar och mycket mer med användningsområde enligt framtidens fiktiva arkeologer.

Några exempel från montrarna.
Vilket material föremålen består av, hur lång tid det tar att brytas ner till mikroplast och förmodad användning.

Petflaska
De ökade gasutsläppen under äldre plaståldern gjorde luften så pass dålig att vissa människor tvingades använda sig av bärbara reservbehållare med luft.
En studie har visat att vissa av behållarna innehöll smakämnen och sötningsmedel. Troligtvis beror detta på att människorna som levde under denna tidsålder var så ovana vid ren luft att de var rädda för att ta skada av den.

Tuggummi
Mänsklighetens stora förkärlek för plast märks inte minst i dessa fynd. Trots att plast inte innehåller någon som helst näring, utan däremot en rad gifter och ämnen som är direkt hälsovådliga, tycks människorna ändå haft en önskan om att kunna äta plast.

Två montrar kommer att placeras ut nära stranden, den ena vid Ribersborgsstigen, nära utegymmet och T-bryggan, och den andra vid Scaniabadet. Montrarna kommer upp på måndag den 8 maj.


Kontakt

Shoshana Iten, projektledare, fastighets- och gatukontoret, Malmö stad, shoshana.iten@malmo.se, 0732-586530

Anna Särnblad, projektledare, Marint kunskapscenter i Malmö, anna.sarnblad@smkc.se0704-073470

Birgitta Hjertberg, kommunikatör, fastighets- och gatukontoret, Malmö stad, birgitta.hjertberg@malmo.se, 0709-341411

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Fastighets- och gatukontoret: Birgitta Hjertberg

Fastighets- och gatukontoret: Birgitta Hjertberg

Kommunikatör Naturreservat och naturområden. Malmö stads blomsterprogram. "Framtidens kuststad", Havets dag och andra strandstädningsprojekt. 040-341411
Media Content Panel
IMG_0478_in
IMG_0478_in
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1164 x 528, 507 KB
Ladda ner