Pressmeddelande -
Första fyndet av berguv i Limhamns kalkbrott
Igår kväll hörde gatukontorets ekolog, Mats Wirén, för första gången en berguv i Limhamns kalkbrott, i utkanten av Malmö.
- Det var en revirhävdande hane jag hörde hoa, berättar Mats om det spännande fyndet.
Mats hörde berguven tydligt igår kväll, men hade en mindre säker observation i måndags kväll. Ett bra lyssningsställe är Utkiksplatsen vid Annetorpsvägen, nattetid.
- Berguv häckar i Hardebergabrottet, och nu verkar berguven alltså ha hittat till Kalkbrottet, säger Mats. Vi får se om det blir häckning. Lite oroväckande skulle en häckning kunna vara, med tanke på att både pilgrimsfalkarna och korparna då kan försvinna.
Berguven är ett sällsynt inslag i vår fågelfauna. Enligt berguvsinventeringen 2008 häckade endast elva par i Skåne.
För mer information, kontakta: Mats Wirén, Gatukontoret, 0733-964813
Fakta om berguven (Källa: Sveriges Ornitologiska förening)Latinskt namn: Bubo bubo - vilket betyder uv.
Typiska kännetecken: Längd 59 - 73 cm. Vingbredd 138 - 170 cm. Den största och den tyngsta av Europas ugglor. Stor brunspräcklig med tydliga örontofsar.
Finnes: Sporadiskt i större delen av Sverige. Undantaget är fjällandskapen. Äter: Råttor, sorkar, igelkottar, harar och fåglar. Gärna kråkor som fångas på nattkvisten.
Läte: Ett djupt tvåstavigt "oo-hoo". (Kan höras på bloggen på www.faglarnasmalmo.se)
Häckar: Helst på en klipphylla, men kan även lägga sitt bo på marken intill ett stenblock. Ibland övertar den även något gammalt bo av ormvråk eller duvhök uppe i ett träd.
Tidigare var berguven en ganska allmän fågel i skogstrakter och skärgårdar över så gott som hela landet ända upp till Karesuando. Numera är den nästan helt utrotad och de få berguvar som finns idag är i huvudsak utplanterade individer uppfödda i fångenskap. Under en inventering gjord under mitten på 1960-talet hittades endast 175 besatta bon i hela landet.
Antalet fritt häckande berguvar idag torde vara lite drygt 500 par.
Elva par berguvar häckade i Skåne enligt berguvsinventeringen 2008 (källa: Skånes Ornitologiska förening).