Gå direkt till innehåll
Färre hushåll men fler barn i hemlöshet

Pressmeddelande -

Färre hushåll men fler barn i hemlöshet

22 hushåll färre var hemlösa i Malmö i år jämfört med förra året. Samtidigt steg andelen barnfamiljer. Det visar Malmö stads hemlöshetskartläggning, gjord i början av oktober i år. Ny organisation och ett batteri av åtgärder ska förstärka kommunens arbete.

1 488 hushåll var hemlösa i Malmö vid den årliga kartläggningen av hemlöshet i Malmö. Det är en minskning från 1 510 hushåll år 2016. Det sker samtidigt som Malmös befolkning totalt sett beräknas öka med 6 200 personer mellan 2016 och 2017.

På individnivå var 1 752 vuxna (1 740 år 2016) och 1 070 barn (887) hemlösa. Som siffrorna antyder är utvecklingen att andelen barnfamiljer bland hemlösa högre i år jämfört med tidigare.

Det redan etablerade mönstret med att merparten av hemlösa Malmöbor inte har några andra problem än att de saknar bostad förstärks. 1 029 av de vuxna hemlösa är i den situationen, jämfört med 967 förra året.

Den sociala hemlösheten, personer med psykisk ohälsa och/eller missbruk, har legat på samma antal de senaste tio åren och är i år 542 vuxna. Däremot har antalet strukturellt hemlösa, som saknar annan problematik, ökat främst de senaste fyra åren och är i år 1 210 vuxna.

Under samma period har även andelen hemlösa som är födda i andra länder i Sverige ökat markant, från 54 procent år 2013 till 74 procent i år. Av de 1 303 hemlösa vuxna som var födda i andra länder har nästan hälften varit i Sverige kortare tid än tre år.

Det byggs bostäder i Malmö på historiskt hög nivå. Förra året började 3 100 bostäder byggas och i år är prognosen att det blir 4 000 bostäder. Det är välkommet i en kraftigt växande stad, men för att nå den grupp som växer fortast i hemlöshetsstatistiken - människor som inte av egen kraft kan efterfråga en bostad på den reguljära marknaden - behövs även andra insatser än enbart fler bostäder.

Även mer akuta lösningar behövs. Den 1 maj i år genomförde Malmö stad en organisationsförändring, som bland annat innebär att kommunens socialtjänst samlas i en gemensam förvaltning och att kommunens fastighetskontor ansvarar för att ta fram lösningar efter bedömningar från den nya arbetsmarknads- och socialnämndens behov.

Under 2018 inrättas en ny bostadsrådgivning, två moduler med vardera 50 lägenheter speciellt för barnfamiljer byggs, socialtjänsten inrättar en ny bokningscentral, fler anställs i socialtjänsten som ska arbeta uppsökande för att förebygga risken att vräkas, i nära samarbete med hyresvärdar och hyres- och budgetrådgivningen och antal lägenheter till Bostad först-modellen utökas från 20 till 60 lägenheter. De närmaste åren avsätter också kommunala bostadsbolaget MKB 200 lägenheter om året till socialtjänsten. Det privata bostadsbolaget Trianon avsätter 100 lägenheter.

– Vi ser ett viktigt trendbrott med att antalet hushåll nu sjunker. Det är samtidigt mycket bekymmersamt att så många barnfamiljer flyttar till Malmö utan att de får någon bostad. Samtidigt som vi möter detta med egna åtgärder så är det en upprörande effekt av att många kommuner så länge inte velat ta ansvar, säger Sedat Arif (S), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och socialtjänst.

– Fastighetskontoret är igång med nya lösningar för att skapa bättre genomgångsbostäder för framför allt barnfamiljer. Många av dessa kommer på plats under 2018, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och miljö.

För ytterligare information, kontakta:
Sedat Arif, 0708-338410
Andreas Schönström, 0709-116897
Anders Malmström, politisk sekreterare, 0768-707952

Bilaga: Redovisning av hemlöshetskartläggning 2017

Ämnen

Kategorier

Regioner



Kontakter

Presstjänst

Presstjänst

Presskontakt Malmö stads presstjänst för journalister Öppet vardagar 8-16:30. Vid kriser öppet vardagar 17-20, helg 8-20. 040-341150 / +46 40-341150
Media Content Panel
Färre hushåll men fler barn i hemlöshet
Färre hushåll men fler barn i hemlöshet
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.pdf
Ladda ner

Relaterat innehåll

Ytterligare insatser ska bromsa hemlösheten i Malmö

Ytterligare insatser ska bromsa hemlösheten i Malmö

Bostadsrådgivning åt Malmöborna, en gemensam bokningscentral av akutboenden, ekonomisk styrning, översyn av biståndsbedömningen och bättre möjlighet för socialtjänsten att arbeta förebyggande för att undvika hemlöshet.
Det är några av förslagen i den rapport om ytterligare insatser för att motverka den snabba kostnadsutvecklingen av hemlösheten, som presenterades för kommunstyrelsen på onsdagen

​Fler Malmöbor i arbete ska minska hemlösheten

​Fler Malmöbor i arbete ska minska hemlösheten

Antalet hemlösa i Malmö ökade med 30 procent mellan 2015 och 2016, enligt den årliga kartläggning som presenterades för kommunstyrelsen i dag. Den strukturella hemlösheten, personer som saknar bostad utan någon social problematik i övrigt, ökar mest. Bostäder till rimliga priser och insatser som får fler Malmöbor i arbete är därför av största vikt för att komma till bukt med problemet.

Många flyttar till hemlöshet i Malmö

Många flyttar till hemlöshet i Malmö

Antalet hemlösa i Malmö ökade med 30 procent mellan 2015 och 2016. Många som flyttar till Malmö har svårt att komma in på den ordinarie bostadsmarknaden.

Hemlösa barns vardag i fokus

Hemlösa barns vardag i fokus

Socialtjänsten i Malmö stad har tillsammans med Malmö högskola startat en studie om hemlösa barns vardagsliv och hur socialtjänsten tar hänsyn till deras behov och rättigheter i vårt arbete. Projektet pågår under ett år och genomförs av två forskare, en socialsekreterare och en behandlingsassistent.

Hemlösheten i Malmö sjunker – antal barn halverat

Hemlösheten i Malmö sjunker – antal barn halverat

Framför allt är det barnfamiljer som har lämnat hemlöshet sedan 2018. Bland orsakerna bakom finns satsning på fler socialsekreterare som arbetar förebyggande och med stöd samt att fler har hittat egna bostäder.