Pressmeddelande -
Ett ekonomiskt starkt 2024 lägger bra grund inför framtiden
Trots en turbulent omvärld och en segdragen lågkonjunktur har mycket i Malmö fortsatt att utvecklas i positiv riktning under det gångna året. Malmö stads ekonomi utvecklades starkare än förväntat, och vid årets slut blev resultatet positivt, trots att staden budgeterat ett underskott för att kunna freda välfärden från att urholkas av inflationen. Det framgår av årsredovisningen som kommunstyrelsen godkänt. Kommunens välskötta ekonomi skapar bättre möjligheter att investera för att ta sig an Malmös utmaningar på både kort och lång sikt.
Under 2024 fortsatte den mångåriga positiva trenden med sjunkande försörjningsstödssiffror, trots att arbetslösheten steg i hela landet. Det täta samarbetet med Arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet har utvecklats vidare, vilket är en förutsättning för att fler Malmöbor ska kunna utbilda sig och ta de många jobb som växer fram.
Malmö befäste åter sin ställning som motor för hela regionen. Arbetet med ett nytt näringslivsprogram påbörjades och stadens position som evenemangsstad stärktes genom ett lyckat värdskap för Eurovision Song Contest och flera stora idrottstävlingar.
Kompetensförsörjningen inom välfärden, särskilt äldreomsorgen, är en framtidsfråga som fick stort fokus. Malmö Neptunigymnasium, kommunens andra nya gymnasieskola på kort tid, öppnade med fokus på framtidssäkrade utbildningar inom vård och hälsa. Samtidigt minskade personalomsättningen i kommunens förvaltningar och bolag, och andelen tillsvidareanställda fortsatte att öka.
Andelen barn i förskola ökade under 2024 genom målmedvetet arbete och uppsökande insatser. Fler barn i förskola skapar jämlika uppväxtvillkor och fortsatt skolutveckling. Gymnasiebehörigheten sjönk något, men likvärdigheten ökade när skolor med lägre resultat förbättrades.
Malmöbornas övergripande trygghetskänsla ökade enligt Polisens trygghetsmätning, men färre elever uppger att de känner sig trygga i skolan. Arbetet för trygga, jämlika uppväxtvillkor i hela Malmö har fortsatt hög prioritet, särskilt med tanke på risken att yngre dras in i kriminalitet. Tidiga och förebyggande insatser är stadens främsta verktyg.
Arbetet för att hantera klimatutmaningen fortsatte med nya initiativ. Flera nya företag ingick klimatkontrakt med Malmö stad, och utbyggnaden av solceller fortsatte i stadens verksamheter. Under året bildades Malmö Energi och Hållbarhet AB för att på sikt öka stadens rådighet över elförsörjningen och nå målet om 100 procent återvunnen och förnybar energi till 2030.
– Att vi lyckats vända ett budgeterat underskott till ett överskott visar på Malmö stads ekonomiska styrka. Det ger oss handlingsutrymme att fortsätta investera i välfärden och i en hållbar utveckling trots en orolig tid. Med starka satsningar på utbildning, arbete och klimatomställning bygger vi ett Malmö som både står stabilt idag och har goda förutsättningar att möta framtidens utmaningar, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.
– Arbetet fortsätter för ett jämlikare och grönare Malmö. Stadens ekonomi är stark vilket är en förutsättning för att fortsätta utvecklingsarbetet för ett hållbart Malmö. Särskilt glad är jag över bildandet av Malmö Energi och Hållbarhet AB som kommer öka möjligheterna att nå stadens energimål, säger Stefana Hoti (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Tack vare en god ekonomisk hushållning har vi rätt förutsättningar att investera i framtidens Malmö. Genom att prioritera välfärd och hållbar tillväxt bygger vi en stark grund där Malmöborna får fler utbildnings- och arbetsmöjligheter. Den ekonomiska utvecklingen stärker vår gemensamma vision om en jämlik stad med goda förutsättningar för både människor och företag, säger Roko Kursar (L), kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen.
Kontaktpersoner:
Katrin Stjernfeldt Jammeh nås via Carolina Ekman, pressekreterare (S), 070-374 93 46
Stefana Hoti nås via Johanna Öfverbeck, politisk sekreterare (MP), 0709-94 86 93
Roko Kursar nås via Matilda Klefström, pressekreterare (L), 0734-16 64 97
(Ärende 26)