Gå direkt till innehåll
​Blocköverskridande uppgörelse för ökad trygghet i Malmö

Pressmeddelande -

​Blocköverskridande uppgörelse för ökad trygghet i Malmö

Fler kameror, bättre belysning och ökad renhållning. Det är några av insatserna som ska genomföras under 2017 för att Malmö ska bli en tryggare stad.

Kommunfullmäktige beslutade tidigare i år att satsa 50 miljoner kronor extra på förebyggande och trygghetsskapande åtgärder under 2017. I dialog med Polisen i Malmö, kommunala förvaltningar och bolag presenteras nu en rad insatser.

Tryggheten i den offentliga miljön ska förbättras genom renovering av tunnlar, bättre belysning och utökad kameraövervakning.

Det brottsförebyggande arbetet stärks. Arbetsmarknads- och socialförvaltningens får ett utökat stöd för att förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet, bland annat genom mer resurser till arbetet med unga lagöverträdare och orosanmälningar. I det ska man bland annat fokusera på att motverka nyrekrytering till gäng och underlätta för dem som vill hoppa av.

Räddningstjänsten Syd får stöd till sitt arbete med RISK (Räddningstjänsten i samverkan med kidsen) som syftar till att ge högstadieelever positiva vuxna förebilder. Inom skolan ska arbetet med unga i riskzonen utvecklas enligt den danska modellen ”Drengeakademin”.

Ett särskilt fokus på tillsyn kommer att riktas mot svartklubbar, oseriösa fastighetsägare och livsmedels- och fordonsbranschen för att öka tryggheten ytterligare.

Arbetet som i dag bedrivs i Sofielundsområdet genom projektet BID Sofielund ska utvecklas och spridas till andra områden.

Parkeringsövervakning Malmö tilldelas resurser för att kunna bistå Polisen i arbetet med att komma till rätta med så kallade målvaktsbilar. Som en del av det trygghetsskapande arbetet kommer parkeringsvakterna dessutom att förses med teknisk utrustning.

Det arbete som föreningar och grupper utför för att öka tryggheten, som till exempel nattvandringar, kommer att förstärkas genom ett utökat stöd till arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

– I bred politisk enighet tar vi nu ett samlat grepp om trygghetsarbetet i Malmö, tillsammans med Polisen och civilsamhället, för att komma till rätta med brottslighet och kriminalitet. Många viktiga brottsförebyggande verksamheter kan se fram emot ett ökat stöd under året, men det är lika viktigt med satsningar på utrymmet som vi alla delar och vistas i varje dag, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

– För Moderaterna är det viktigt med konkreta och handfasta trygghetsåtgärder som ger snabba resultat. Jag gläds över att satsningar nu görs på övervakningskameror, tillsyn som stör den organiserade brottsligheten och att allmänna platser tryggas med tillträdesskydd. Att resurser till renhållning och trygghetsbelysning säkras ökar också tryggheten, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd.

– Stadens viktigaste uppgift för att få bukt med brottsligheten är att få stopp på nyrekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen. Därför är det viktigt att vi nu gemensamt stärker det förebyggande arbetet så att alla Malmös barn får en bra framtid, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd.


Kontaktpersoner

Katrin Stjernfeldt Jammeh, 0735-79 97 01

Torbjörn Tegnhammar, 0708-44 19 23

Märta Stenevi, 0732-34 24 82

Nashab Farhikhtah, pressekreterare, 0768-70 78 54

Ämnen

Regioner



Kontakter

Presstjänst

Presstjänst

Presskontakt Malmö stads presstjänst för journalister Öppet vardagar 8-16:30. Vid kriser öppet vardagar 17-20, helg 8-20. 040-341150 / +46 40-341150
Media Content Panel
Tjänsteskrivelse, anslag för trygghetsskapande åtgärder
Tjänsteskrivelse, anslag för trygghetsskapande åtgärder
Licens:
© All rights reserved (nedladdning tillåten)
Filformat:
.pdf
Ladda ner

Relaterat innehåll