Gå direkt till innehåll
23 elever i riskzon har påbörjat gymnasiet under hösten med stödinsatser från Mind the gap

Pressmeddelande -

23 elever i riskzon har påbörjat gymnasiet under hösten med stödinsatser från Mind the gap

Från grundskola till gymnasium. Det är en övergång som har identifierats som en kritisk tidpunkt då unga personer, som befinner sig i en riskzon för att inte påbörja och fullfölja sin skolgång, väljer att hoppa av. Genom en ny satsning har 23 Malmöelever fått stöd från slusskoordinatorer för att göra höstens skolstart mer hållbar.

Mind the gap är ett EU-finansierat projekt som fokuserar på ungdomar i stadsområde söder. Genom sitt samarbete med sex grundskolor har de erbjudit stöd till 23 elever som, av olika anledningar, anses befinna sig i en riskzon för att avbryta sina studier.

Malmö stads tre slusskoordinatorer Alexander Söderholm, Jakob Lindgren och Jenny Lindvall har följt eleverna sedan årskurs nio i samband med gymnasievalet. Under höstens skolstart har de haft en hektisk period och stöttat ungdomarna med många praktiska göromål.

– Vissa elever var väldigt nervösa och stressade och behövde mycket hjälp, andra klarade sig bra med stöd och uppmuntran via sms. Vi har exempelvis fått hjälpa till med att fixa busskort, hämta ut datorer och att komma in i digitala system.

Små bekymmer som blir stora
Vad är det som får bägaren att rinna över för en elev, som kan leda till ett avbrott från gymnasiet? Enligt slusskoordinatorerna kan det, till synes, vara små bekymmer som får stora konsekvenser för hur eleven upplever sig själv, skolan och situationen. Därför handlar arbetet också om att skapa tillitsfulla relationer till skolpersonal.

– Ofta handlar det om att övervinna småsaker tillsammans och att hjälpa dem att hitta strategier. En elev hade exempelvis problem att öppna sitt skåp och upplevde sig inte få tillräckligt med hjälp från lärare och vaktmästare för att lösa situationen. Det skapade stor frustration.

    Prioriterad målgrupp
    Att påbörja och avsluta gymnasiet är avgörande för att etablera sig på arbetsmarknaden och att bli självförsörjande. Det är också en viktig faktor för att förebygga ohälsa och förhindra att ungdomar hamnar snett i livet. Både lokalt och nationellt är målgruppen en politisk prioritet och omfattas av det lagstadgade kommunala aktivitetsansvaret (KAA).

    – Att stötta dessa elever är oerhört viktigt! När vi följer dem i övergången får vi syn på de glapp som gör att de kommer i kläm och hamnar mellan stolarna. Tillsammans arbetar vi för att täppa igen dessa glapp för en mer hållbar skolgång, säger projektledare Nina Lanje.

      Fakta: Mind the gap
      Mind the gap är ett delprojekt inom huvudprojektet ”Hållbara övergångar för unga i riskzon” som startades upp i september 2023. Ett treårigt förvaltningsövergripande samarbete mellan Grundskoleförvaltningen, Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen och Pedagogisk inspiration. Projektet medfinansieras av den Europeiska socialfonden.

      Här läser du mer om Hållbara övergångar för unga i riskzon - Malmö stad

      Kontaktperson för mer information:
      Nina Lanje, projektledare
      Telefon: 0703-98 41 22
      Mail: nina.lanje@malmo.se


      Ämnen

      Regioner

      Kontakter

      Presstjänst

      Presstjänst

      Presskontakt Malmö stads presstjänst för journalister Öppet vardagar 8-16:30. Vid kriser öppet vardagar 17-20, helg 8-20. 040-341150 / +46 40-341150
      Media Content Panel
      COLOURBOX32964216.jpg
      COLOURBOX32964216.jpg
      Licens:
      Medieanvändning
      Filformat:
      .jpg
      Storlek:
      7360 x 4912, 14 MB
      Ladda ner